De Orgasmekloof

Uit onderzoek blijkt dat tijdens heteroseksuele seks 95% van de mannen klaarkomt versus 66% van de vrouwen. En dat terwijl tijdens een lesbische vrijpartij vrouwen 86% procent van de tijd klaarkomen. Op ontzettend veel vlakken zijn we bezig met emancipatie, maar toch blijft het in de slaapkamer behoorlijk stil. Daarom willen wij graag het gesprek openen en vragen stellen.
Hoe komt het dat het verschil zó groot is? En hoe kunnen we samenwerken om dat gat te dichten? (Pun intended). Er zijn verschillende oorzaken te benoemen voor deze kloof. Vrouwen hebben lagere verwachtingen van seks en zijn vooral gericht op het plezieren van hun partner. Daarnaast speelt penetratie de hoofdrol en wordt de clitoris te weinig gestimuleerd. Ook wordt hebben van orale seks of gebruik van speeltjes soms gezien als onnodig of zelfs vies. Kortom; er zijn nog veel taboes om te doorbreken als het om vrouwelijke seksualiteit gaat.

Hoewel penetratie vaak leidend is tijdens een heteroseksuele vrijpartij kan maar 50% van de vrouwen hiervan klaarkomen. Dat percentage is zelfs maar 35% als het de enige handeling is tijdens de seks. Dit komt onder andere omdat de vagina relatief ongevoelig is, zeker ten opzichte van de clitoris die wel 8.000 zenuwuiteinden heeft. (Versus 4.000 in de eikel van de penis.) Ook niet zo gek als je bedenkt dat de vagina óók gebouwd is om baby’s mee te baren. Ze moet dus wel tegen een stootje kunnen.

 

De clitoris - Het vergeten topje van de ijsberg

De wetenschap heeft een lange tijd achter gelegen als het gaat om kennis van de clitoris en ligt nog steeds achter als het gaat om het geheel van vrouwelijke anatomie. Zo heeft het tot 2005 geduurd totdat de volledige clitoris in kaart is gebracht. Jawel, pas 29 jaar na de eerste maanlanding is de anatomie van de clitoris ontdekt. En dat terwijl dit hét orgaan is dat gebouwd is voor plezier!
Lang is de clitoris omschreven als dat kleine roze knopje bovenin tussen je schaamlippen. Echter is dit maar het topje van de ijsberg en gaat deze nog véél dieper en buigt zich helemaal om de vagina heen. Alles samengenomen is deze qua formaat bijna even groot als de penis.
Ondanks onze prachtige clitoris lijkt vaginale penetratie tijdens heteroseksuele seks vaak de hoofdrol te spelen. Dat begon al bij Freud die stelde dat een clitoraal orgasme ‘kinderachtig’ was (Say what now?!) en dat vrouwen die niet vaginaal konden klaarkomen vastzitten in een infantiel stadium en psychiatrisch behandeld zouden moeten worden.
Bij biologieles draait het vooral om penetratie en het orgasme van de man; zo worden immers kindjes gemaakt. Plezier, zowel voor mannen als vrouwen, komt tijdens seksuele voorlichting niet zo aan bod. Zet een pornofilm op en ook daar is vooral te zien hoe vrouwen door een penis of dildo gepenetreerd worden. In veel heteroseksuele relaties is de seks dan ook afgelopen als de man eenmaal is klaargekomen en dus geen erectie meer heeft. Al met al is de penis, en zijn functioneren, dus nogal prominent aanwezig en is de clitoris toch meer een bijzaak.

 

Dicht de kloof en licht jezelf voor! 

Er zijn veel redenen waarom er nu nog een kloof is en daarom zijn er ook veel verschillende oplossingen te benoemen.
Nummer één, zoals altijd, is communicatie. Vaak vinden mensen het moeilijk om feedback aan hun partner te geven. Misschien omdat ze zich generen of omdat ze hun partner, die best wel hard zijn of haar best doet, niet willen kwetsen. Mannen schatten de orgasmekloof vaak ook een stuk kleiner in dan deze is. En is dit ze werkelijk kwalijk te nemen als hier nooit over gepraat wordt?
Communicatie hoeft niet te gaan om het goed of afkeuren van je partner, maar kan ook een ontdekkingsreis zijn die je samen aangaat. Soms is het het verplaatsen van een hand naar een plezierig plekje of het vragen om iets meer of minder druk. In andere gevallen is het rustig de tijd nemen en samen ontdekken welke dingen voor jou en je partner werken. Misschien kan je je partner eens laten zien hoe je masturbeert.
Concreet vragen om dingen die je fijn vindt lijkt misschien het intrappen van een open deur, maar ook dit wordt vaak vergeten. 

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen de grootste kans hebben op een orgasme als tijdens de vrijpartij een mix wordt toegepast van tongzoenen, orale stimulatie en vingeren. Deze ligt dan op 80%. Gooi je een penis in de mix, dan is het percentage iets lager; zo’n 77%. Niet zo gek ook, want een tong en vingers zijn een stuk wendbaarder dan een harde penis.
Daarnaast kan je dit natuurlijk aanvullen met uitgebreid voorspel. Neem eens de tijd om elkaar een massage te geven of ga samen onder de douche.
Om psychotherapeut Esther Perel te quoten: “voorspel begint na het laatste orgasme”. Laat het een energie zijn die door je hele relatie loopt. 

Een andere vergeten factor is het kennen van je eigen lichaam. Een onderdeel daarvan is dus ook het leren van je anatomie; weet je wel welke onderdelen je vulva allemaal heeft? Ken je al je erogene zones eigenlijk wel?
Ga eens lekker met jezelf aan de slag! Waar masturbatie voor tienerjongens de normaalste zaak van de wereld is, is dit voor jonge vrouwen een stuk minder vanzelfsprekend. Sterker nog; 6 op de 10 vrouwen vindt praten over masturbatie taboe. Wat zonde is want masturbatie is dé manier van zelfverkenning! Als je eenmaal weet op welke knopjes je moet drukken is het ook veel makkelijker om deze je partner aan te leren.
Daarnaast komt het vaak voor dat mensen maar één methode gebruiken om klaar te komen als ze masturberen. Daag jezelf uit door het om te gooien. Ja, je magic wand vervult zijn taak prima, maar wat al je een keer een kussen berijdt of met een speeltje je G-spot gaat opzoeken? Welke vormen van plezier heeft je lichaam nog meer te bieden? 

Het verschil tussen mannen en vrouwen mag dan groot zijn, maar dat betekent zeker niet dat het vrouwelijk een orgasme een verloren zaak is. Laat de emancipatie ook in de slaapkamer doordreunen en ga met je partner op verkenningstocht. Ieder lichaam verdient het plezier waarvoor ze gebouw is dus ook dat van jou.

Terug naar blog